Τι προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική στα παιδιά;
Όταν ακούμε «ρομπότ» σκεφτόμαστε γιγάντιες μηχανές που φτιάχνουν αυτοκίνητα ή δημιουργήματα της χολιγουντιανής φαντασίας που μπορούν να κάνουν αφάνταστα πράγματα. Κι όμως, τα ρομπότ υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, με πολλούς και διάφορους τρόπους: Στα παιδικά παιχνίδια, στον μηχανισμό που καθαρίζει την πισίνα του κολυμβητηρίου και φυσικά στη σύγχρονη χειρουργική. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ανάγκη για νέες τεχνολογικές δυνατότητες δεν θα σταματήσει ποτέ, η χρήση της ρομποτικής τόσο στις επιστήμες όσο και στον εμπορικό κόσμο, πρόκειται να αναπτυχθεί όσο λίγες επιστήμες τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι ακόμα σαφές το πόσο θα επηρεάσουν τις ζωές μας τα ρομπότ στο μέλλον. Πάρτε ως παράδειγμα τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα, όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό που κυκλοφόρησε για κάποιους μήνες στα Τρίκαλα, τα οποία δεν έχουν ακόμα πείσει το Ινστιτούτο Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας που στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως. Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο ότι τα ρομπότ θα αναλάβουν σύντομα πολλές ανθρώπινες δουλειές, αφήνοντας στους ανθρώπους χώρο για πιο δημιουργικά και μεγαλύτερης αξίας επαγγέλματα. Είναι δε εντελώς βέβαιο ότι όσο πιο εξοικειωμένα είναι τα σημερινά παιδιά με αυτές τις τεχνολογίες, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να ακολουθήσουν τις καλπάζουσες εξελίξεις των επιστημών και της μηχανολογίας.
Είναι, όμως, έτοιμα τα παιδιά μας για ένα τέτοιο μέλλον; Στην πλειοψηφία τους όχι και ο βασικότερος λόγος είναι ότι κι εμείς οι ίδιοι, ως ενήλικες, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την έννοια της ρομποτικής. Η βασική ιδέα, λένε οι ειδικοί, είναι να καταλάβουμε ότι τα ρομπότ θα κάνουν αυτό που τους ζητάμε και θα το κάνουν όσο αποτελεσματικά θέλουμε εμείς. Αντί, λοιπόν, να τα αντιμετωπίζουμε ως κάτι δυσνόητο και μυστηριώδες, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουμε ότι η «ψυχή» και η ζωή ενός ρομπότ δημιουργείται από εμάς τους ίδιους.
Γιατί έχει νόημα να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ρομποτική;
Το να ασχοληθεί ένα παιδί με τη ρομποτική από μικρή ηλικία έχει πολλά πλεονεκτήματα: Μπορεί να χτίσει βασικές ικανότητες για τη ζωή του, όπως δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η γνώση αυτή ικανοποιεί την έμφυτη παιδική περιέργεια και χτίζει το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να «δουλέψει», καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Εξάλλου, τα παιδιά μπορούν π.χ. να διασκεδάσουν τρομερά από την δημιουργία ρομπότ που στη συνέχεια διαγωνίζονται για το ποιο θα τρέξει πιο γρήγορα.
Μέσω των ρομπότ τα παιδιά εμπεδώνουν πολύ καλύτερα τα Μαθηματικά και την Φυσική, καθώς και τον Προγραμματισμό και τη Μηχανολογία. Οι δύο τελευταίες επιστήμες μπορεί να μη διδάσκονται ακόμα στα σχολεία, αποτελούν όμως γνώσεις που αυτή τη στιγμή έχουν τρομερή ζήτηση στην αγορά εργασίας –και αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Κυρίως, όμως, η κατανόηση της ρομποτικής από νωρίς, θα δώσει ένα βασικό εφόδιο στο παιδί για το μέλλον και θα του διδάξει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται, αλλά κάτι που αξίζει τον κόπο να «αγκαλιάσει», να διερευνήσει και να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του.
Οι περισσότεροι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν υγιή, έχοντας μια ζωή ευτυχισμένη, που θα τα γεμίζει. Μπορεί να καταφέρουν, μάλιστα, να κάνουν κάποτε σπουδαία πράγματα για την κοινωνία. Η ρομποτική είναι ένα καλό εφόδιο για να ξεκινήσουν.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με την ρομποτική
Σύμφωνα με τους καθηγητές ρομποτικής στο εξωτερικό, ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τα ρομπότ από αρκετά νωρίς, ωστόσο τα 8 έτη είναι η ιδανική ηλικία. Πραγματική ικανοποίηση από τις νέες αυτές γνώσεις θα πάρουν τα παιδιά που έχουν φυσική προδιάθεση και ενδιαφέρον για τα ρομπότ όχι τόσο ως χρήστες, παρά ως κατασκευαστές, τα παιδιά δηλαδή που θέλουν να μάθουν πώς δουλεύει ένα ρομπότ και που θα ήθελαν να κατασκευάσουν το δικό τους. Το παιδί που έχει ασχοληθεί με τον προγραμματισμό και τη ρομποτική από τόσο νωρίς, θα διαχειριστεί πολύ πιο εύκολα τα Μαθηματικά και τη Φυσική, αργότερα, στο Γυμνάσιο.
Πηγή: www.mama365.gr